Fritidsforums påverkansarbete - chefnätverket deltog i riksdagsseminarium

Den 25 september 2024 fylldes av engagemang och inspiration när Fritidsforums chefsnätverk inledde sin träff med ett besök i riksdagen för att delta i seminariet "Vad vill vi med fritidsgården?" – ett viktigt steg i arbetet för att stärka och utveckla fritidsgårdar och mötesplatser i Sverige. Seminariet arrangerades av nätverket Europe Goes Local (EGL Sverige) i samarbete med riksdagsledamoten Daniel Vencu Velasquez Castro. Fokus låg på resultaten från utredningen "Tillsammans med unga". Utredningen var tidigare nedlagd av regeringen, men har slutförts på initiativ av Sveriges Fritids- och Kulturchefers Förening (SFK) och resultatet presenterades på seminariet.

Viktig representation på plats

Seminariet lockade omkring 60 deltagare – främst tjänstemän och chefer från olika kommuner i landet samt ett fåtal riksdagsledamöter. Bland talarna fanns Mia Wallengren, ordförande för SFK, Lena Nyberg, generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Jonas Agdur, utredare för utredningen, samt Yusuf Muhawech, ungdomskoordinator på LSU. De betonade vikten av att den öppna fritids- och ungdomsverksamheten behöver tydliga riktlinjer och kvalitetssäkring, och att en nationell vägledning är nödvändig för att stödja detta arbete på lokal nivå.

Optimism trots låg riksdagsnärvaro

Även om endast fyra riksdagsledamöter deltog fanns det en stark optimism och beslutsamhet bland deltagarna att fortsätta arbetet med att sprida den europeiska chartern, som innehåller riktlinjer och principer för lokal öppen fritids- och ungdomsverksamhet. Att skapa en nationell struktur för att stärka fritidsgårdar och mötesplatser är ett gemensamt mål för alla parter.

Chefer överens om fortsatt arbete

Efter seminariet samlades Fritidsforums chefsnätverk på kansliet på Kungsholmen för att reflektera över dagens diskussioner. Enigheten var stor om att påverkansarbetet som nu påbörjats måste fortsätta, med fokus på att kvalitetssäkra den öppna fritidsverksamheten och skapa hållbara uppföljningsstrukturer. Deltagarna var överens om vikten av att fortsätta arbeta gemensamt för att skapa långsiktig förändring.

Erfarenhetsutbyte och verktyg för uppföljning

En central del av träffen var att koppla uppföljningen av verksamheten till den europeiska chartern. Två chefer presenterade sina arbetssätt och visade hur de använder riktlinjerna för att utveckla och följa upp sina verksamheter. Under dag två fick nätverket även en presentation av Keks-nätverkets uppföljningsverktyg, som gav nya perspektiv på hur fritidsgårdar kan utvecklas och kvalitetssäkras på ett strukturerat sätt.

Värdet av kollegiala möten

Diskussionerna under träffen var fyllda av energi och idéutbyten, och flera deltagare betonade vikten av att chefer regelbundet får möjlighet att lämna arbetsplatsen för att möta kollegor från andra kommuner. Att dela erfarenheter och reflektera tillsammans över sina roller är avgörande för att driva verksamheterna framåt. Träffen visade tydligt hur värdefullt Fritidsforums chefsnätverk är som plattform för utveckling, inspiration och kollegialt stöd.

Fortsatt arbete för framtidens fritidsgårdar

Fritidsforum fortsätter sitt outtröttliga arbete för att förbättra och stärka fritidsgårdar och mötesplatser över hela Sverige. Fritidsforum är en del av nätverket EGL Sverige och driver där våra viktiga frågor. Genom starka nätverk, erfarenhetsutbyten och ett aktivt påverkansarbete på nationell nivå, visar vi hur avgörande den öppna fritidsverksamheten är för ungas utveckling och för framtidens samhälle.

Föregående
Föregående

Fritidsforums nätverk EGL Sverige bjuder in till hur vi kan stärka öppen ungdomsverksamhet tillsammans

Nästa
Nästa

Anmäl er till Riksdagsseminariet 25/9 “Vad vill vi med Fritidsgården?”